farger

forside     oppdrett     hannkatter     hunnkatter     kastrater     kull     utstillinger     lenker

Om farger.

Vi får en del spørsmål angående farger på kattene. Folks oppfattelse varierer gjerne litt i forhold til hva fargen kalles. Vi prøver en forklaring på de mest vanlige variantene fra Grensedalen:

De fleste sibirer fra oss kommer med mønster, også kalt tabby. Mønsteret kan være stripet, prikket (spotted) eller klassisk. Slike katter kjennetegnes med striper i ansiktet, og ofte kan en skimte en M i pannen.

Prikkete/spotted til venstre og klassisk mønster til høyre. Klassisk kalles også bullseye. Stripet brukes lite. De fleste katter har brudd i stripene, og dermed blir de spotted.


Den mest vanlige fargen/mønster fra oss er bruntabby (kan også kalles svarttabby). Dette er ofte litt misvisende da brunfargen her gjerne er enten grå eller gylden, eller noe midt i mellom.

To bruntabby katter (begge har hvitt i tillegg). Bildet viser variasjonen i det som kalles bruntabby. Katten til venstre fremstår som grå, mens den til høyre fremstår som brun. 


For å komplisere det hele kan en bruntabby katt også være golden. Det betyr ikke at de er røde, men at de er enda mere gylden i pelsen enn en vanlig bruntabby. Pelsen må studeres på nært hold for å bestemme forskjellen.

 Begge disse kattene er bruntabby golden. Den til venstre er litt mørkere enn den til høyre.

Det vi kaller rødt hos katt er gjerne mere en oransje farge.

Rød katt med klassisk mønster.

Det er også noe som kalles blåfarge. De fleste vil oppfatte dette som en lys gråfarge eller lys blå.

Blåtabby katt i farten.Noen eksempler

Bruntabby                                                                                                                    Buntabby golden

Rødtabby                                                                                                                                Bruntabby


Når kattene er små, er mønsteret og fargene kraftigere enn når de blir voksen. Mønsteret kan sammenlignes med å tegne en svart strek på en t-skjorte, så strekker en t-skjorten slik at streken blir mindre kraftig/tynnet ut.

Katter med både svart/brun og rød farge kalles gjerne padde/skillpadde.


Noen katter fra oss er umønstrede. De er oftes svarte med forskjellig mengde hvitt. De mangler M i pannen, og kan se slik ut:
Vi gjentar at vi her bare har nevnt de mest vanlige variantene fra oss.